Historie

Print deze pagina |

Een blik terug in de tijd...

We schrijven eind 1992. Gerard Ruijs wil de voormalige beatgroep Sell nieuw leven in blazen. Vinkelse muzikanten worden benaderd. Er wordt een vergadering belegd. Een nieuwe Beatband is geboren. Het wordt een hobbyband. Eén keer per veertien dagen repeteren en hooguit zes keer per jaar spelen wordt de afspraak. Het repertoire zal enkel en alleen maar bestaan uit ‘gouwe ouwe’. Op 7 januari 1993 vindt de eerste repetitie plaats. Een jaar later, op 22 januari 1994, de presentatie. Volle bak. De jongens hebben succes. Gerard Ruijs en Antoon Hanegraaf, beide destijds lid van de eerder genoemde band (zie Prehistorie), Frank v. Lokven, Henk v.d. Ven, Jack v. Lokven en Stef de Laat spelen onder de naam Black Sell de sterren van de hemel.

Op De Nacht Van Nuland in 1994 wordt Black Sell geprogrammeerd na Earth & Fire. Heerlijk spelen en een geweldig succes, met een prima artikel in de krant. Ook een optreden naast Annie Schilder is leuk.

Door de jaren wordt Black Sell een begrip en wereldberoemd in heel Vinkel. Dan wordt als grap het idee gelanceerd een CD op te gaan nemen. Al gauw lijkt het serieus te worden. Het moet een CD worden met de uitstraling van een hobbyband met een professioneel randje. Kortom het moet een kwaliteitsproduct worden. Het project wordt in eigen hand gehouden, van het begin tot en met de presentatie. Door sponsors en een prima voorverkoop wordt het geheel een succes. Een geweldige CD met een brede selectie zestigerjaren popmuziek. Hans Kraaij Jr. verzorgt de presentatie en de Cd-uitreiking.

Daarna volgen nog vele optredens en fanavonden. Vaak wordt gespeeld met The Rocking Devils, later The Blue Moon Rockers. De band geeft zichzelf tijdens een fanavond een kado in de vorm van een gastoptreden van niemand minder dan Armand. Daarna nogmaals een fanavond met een optreden van Ad Swart, de Nederlandse Roy Orbinson.

Het gaat goed met Black Sell, zéér goed. Totdat Gerard in 2000 ziek wordt. De band repeteert wel door, maar het vuur is eruit, de zin is weg. Het sterven van Gerard op 25 juni 2001 (zie In Memoriam) slaat de band lam, toch wordt besloten door te gaan. Repetities worden weer opgepakt. Het gaat niet van harte. Door toeval komt de band erachter dat Pieterjan Wintjes stopt met amusementsorkest Dimensie. Pieterjan wordt gepolst en treedt toe tot de band. Zijn proefperiode wordt afgesloten met een spetterend optreden in Kerkzicht in Nuland, samen met Dr. BloezZ uit Nuland. Daarna komt de zin weer langzaam terug. Op 1e Paasdag 2002 volgt als echte test de 8e fanavond in ’t Zijl in Vinkel. Na het voorprogramma van De Poes Ups volgt in een professionele ambiance, met een prachtige lichtinstallatie een fantastisch optreden van een herboren Black Sell.

De band begint steeds compacter en strakker te spelenen en in 2005 vinden de leden dat het tijd wordt om weer eens een CD op te nemen. De titel " Again" verwijst een beetje naar de eerste CD, de inhoud is een mix van stijlen waarin alle Black Sellers hun voorkeur nummers kon plaatsen. Dit keer is de studio van Henny Korsten in Rosmalen the place to be (zie foto's). Het 15 jarig bestaan werd gevierd met een DVD opname van het paasconcrt in 2008 met een professionele camera crew van vier man en een vrouw, met dank aan de Boekelse Lokale Omroep Kring en Omroep Vladeracken voor mankracht en materieel, de montage is door Pieterjan gemaakt. 

Al een aantal jaren heeft Anton Hanegraaf aangegeven dat als hij met pensioen gaat, dat dit dan ook geldt voor de band. In 2011 is het zover, Anton stopt er mee. Stef heeft in die tijd altijd gezegd, als maatje Anton stopt, dan stop ik ook. Dus zijn er twee zeer waardevolle vervangers gevonden: bssist Theo van der Heijden en zangeres/gitariste Tonny van de Wetering. Nieuw bloed betekent nieuwe uitdagingen!